Mexico Megalopolis

tuin Scharpoord - Yvonne Venegas

Outdoor

Dit jaar focust het festival op Mexico en een van zijn mooiste en spectaculairste steden: Mexico-Stad. Al in de 16e eeuw was Tenochtitlan een van de grootste steden ter wereld, met een bevolking van naar schatting 300.000 inwoners. In Europa waren alleen Parijs, Venetië en Constantinopel hiermee te vergelijken. De stad was vijf keer zo groot als het toenmalige Londen van Hendrik VIII. Vandaag telt Mexico-Stad, het voormalige Tenochtitlan, 25 miljoen inwoners en is het een van de grootste metropolen ter wereld.

Een eeuw geleden woonde slecht 10 procent van de wereldbevolking in een stad, maar tegen 2050 zal dat 75 procent zijn. Het vooruitzicht van zo’n enorme stedelijke boom op amper enkele generaties tijd biedt ons een belangrijke kans: steden creëren die de levensstandaard van al die miljoenen nieuwe stedelingen verbeteren in plaats van verslechteren.

Wie naar Mexico kijkt, een megastad in de ‘derde wereld’, kijkt eigenlijk een beetje naar de toekomst. De uitdagingen waarmee Mexico-Stad af te rekenen krijgt, zijn vergelijkbaar met die van vele andere steden overal ter wereld – ook in Europa – die de komende decennia dezelfde weg zullen opgaan.

Deze tentoonstelling toont ons een beeld van Mexico-Stad en kadert de metropool binnen de realiteit van een land dat nog steeds groeit maar met heel wat uitdagingen te kampen heeft. Zowel Mexicaanse als westerse fotografen legden de problemen van het land op de gevoelige plaat vast: geweld, migratie, verstedelijking, sociale polarisatie, ruimtelijke segregatie… Tegelijk tonen ze ook de draagkracht van de Mexicanen, hun nationale trots en hun politieke bewustzijn. Dit zijn factoren die bijdragen tot de veerkracht en de duurzaamheid van Mexico-Stad.

Tot de deelnemende fotografen behoren Graciela Iturbide, Pablo López Luz, Yvonne Venegas, Maya Goded, Mark Alor Powell, Alejandro Cartagena, Adela Goldbard, Mauricio Palos, Olivo Barbieri, Martin Roemers, Melba Arellano, Livia Corona Benjamin, Sébastien Van Malleghem, Lara Gasparotto, An-Sofie Kesteleyn en Gert Verbelen.

FESTIVALAMBASSADRICE
GRACIELA ITURBIDE
Graciela Iturbide werd voor de volgende editie uitgenodigd als festivalambassadrice. Iturbide (° 1942, Mexico) wordt beschouwd als een van de belangrijkste en meest invloedrijke Latijns-Amerikaanse fotografen van de voorbije veertig jaar. Van haar fotografisch werk gaan een grote visuele kracht en schoonheid uit. Graciela Iturbide ontwikkelde een fotografische stijl die gebaseerd is op haar sterke belangstelling voor de cultuur, de rituelen en het dagelijkse leven in haar geboorteland Mexico en andere landen. Iturbide breidde het concept van de documentaire fotografie uit en ging op zoek naar de relatie tussen mens en natuur, individu en cultuur, realiteit en psychologie. Zij blijft een bron van inspiratie voor de jongere generaties fotografen in Latijns-Amerika en de rest van de wereld.