Yvonne Venegas

geb. in 1970 in de VS
Woont en werkt in Mexico

San Pedro Garza Garcia is een gemeente in het noorden van Mexico, een deel van het stadsgebied van Monterrey in de staat Nuevo Leon en een naaste buur van de staat Texas. Met slechts 150.000 inwoners wordt het beschouwd als de gemeente met het hoogste inkomen per capita in het land. Dat inspireerde Yvonne Venegas om het karakter van deze gemeenschap te gaan onderzoeken, een gemeenschap die verder keek dan het ruwe, droge woestijnland en haar eigen mogelijkheden creëerde.

Momenteel worden de familiefortuinen van San Pedro Garza Garcia geschat op honderden miljoenen Amerikaanse dollars. Hierdoor kon een uniek en complex sociaal netwerk ontwikkeld worden. Een netwerk met complexe maatstaven doorweven met kleine nuances die Venegas tracht te doorgronden. Er is sprake van een hiërarchie waarin elk niveau gebaseerd is op meer dan geld, ook het respect dat een persoon kan verwerven door zijn eigen daden telt mee.

Yvonne Venegas ziet San Pedro Garza Garcia als een sociaal experiment met een aantal specifieke, interessante ingrediënten, en vooral als een uniek bevoorrechte locatie midden in een ontwikkelingsland.

© Yvonne Venegas